МЕЖДУНАРОДНО ЖУРИ НА “ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ”

ИРМЕНА ЧИЧИКОВА
Председател
България

Ирмена Чичикова е българска актриса. Родена е в Пловдив през 1984г, където завършва Френската гимназия. Говори английски, френски, руски, учила е Новогръцка филология в СУ, София. Дипломира се в НАТФИЗ през 2008г с преподаватели Маргарита Младенова и Иван Добчев. С първото си професионално представление “Изкуството да смиташ боклука под килима” на Деси Шпатова печели номинация за Икар и Награда АСКЕЕР за Главна женска роля. На театралната сцена Ирмена участва в над 15 постановки, под режисурата на някои от най-утвърдените български и чуждестранни режисьори.

През 2012г е избрана за първата си главна роля във филма “Аз съм Ти” на Петър Попзлатев, която бележи началото на дългогодишна кариера в киното, която Ирмена развива през годините с участието си в български и международни проекти. Някои от най-забележителните са “Виктория” на Майя Виткова, който е селектиран в конкурсната програма на фестивала за независимо кино Сънданс 2014, и след фестивалните си успехи, е разпространен по цял свят; “Вездесъщият” на Илиян Джевелеков, който е българското предложение за Оскар през 2018; омнибусът 8’19” по текстове на Георги Господинов, където Ирмена работи с номинирания за Оскар художник Теодор Ушев. Част от международните ѝ проекти включват “Сутиенът” на Файт Хелмер, който е в официалната селекция на фестивала за кино в Токио 2018, където тя си партнира с Мики Манойлович, и хитовият “Не ме докосвай” на Адина Пинтилие, който печели наградата за дебют и голямата награда Златна мечка на фестивала Берлинале 2018, което също му носи  световно разпространение. Два от проектите ѝ през 2019 са зрителският фаворит “Писма от Антарктида” на Станислав Дончев и абсолютният боксофис хит “Доза Щастие” на Яна Титова. През 2020 тя участва в дебютния пълнометражен филм на Теодор Ушев “Phi 1.618”. Артистичните си изследвания и провокации Ирмена реализира в мултидисциплинарни проекти като “Mixing Vanity” и MONO NO AWARE на фестивала РАДАР във Варна и “+7 HOURS” заедно с концептуална дизайнерска платформа “Иван Асен 22”.

ПЕТЕР ШАЙКИ
Унгария

Унгарски режисьор на три игрални филма, в които героите се справят с проблемите във взаимоотношенията си и житейските си кризи по драматично-абсурден и забавен начин. Първият му филм, „Снимка отблизо“ (2009), жъне успех сред критиците и публиката в Унгария, и печели наградата за дебют за игрален филм на Унгарската филмова седмица.

Вторият филм на Шайки, „Нашите жени“ (2012), е най-гледаният унгарски филм за годината в страната си. С този си филм режисьорът участва в Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“ във Варна през 2013 и му се присъжда Специалната награда на журито. Шайки е и продуцент на третия си филм, „Сега е моментът“ (2019), и понастоящем филмът шества по международните фестивали и печели награди от цял свят.

МИХАИЛС СТАРОДУБОВС
Латвия

Михаилс Стародубовс работи в сектора на медиите, развлекателните  и спортни програми повече от 15 години. Професионалната му кариера го отвежда в компании като Discovery Channel и UEFA Champions League. В момента той разпространява европейски филми в балтийските държави и се опитва да разшири обхвата на модерното балканско кино в света.

Михаилс Стародубов има бакалавърска степен по икономика, политика и философия от Оксфордския университет и магистърска степен по бизнес администрация от Лондонското бизнес училище.

ПААВО ВЕСТЕРБЕРГ
Финландия

Пааво Вестерберг е кинорежисьор, сценарист, театрален режисьор и драматург с международно признание и множество отличия. Той е сценарист на игралните филми „Цигуларката“( 2018), „Принцесата“ ( 2010), „Замръзналия град“ (2006), и „Замръзналата земя“(2005), както и на телевизионната драма „Фрагменти“ (2003).

За филмите „Замръзналия град“ и „Замръзналата земя“ Пааво Вестерберг печели финландската награда „Юси“ за най-добър сценарий през 2007 и 2006. Вестерберг е сценарист и режисьор и на телевизионната драма „Латентна топлина“ ( 2010), номинирана за международните италиански награди за телевизия, радио и онлайн съдържание (Prix Italia).

Филмът „Цигуларката“ (2018) е дебютът на Вестерберг като знаков филмов режисьор. Филмът е селектиран от над 20 международни филмови фестивала, като международният му дебют е в основния конкурс на Филмовия фестивал в Гьотеборг в Швеция. Филмът печели Голямата награда „Златната Афродита“ и наградата на Гилдията на критиците на 27-ото издание на Международния филмов фестивал „Любовта е лудост“ през 2019 във Варна.

Вестерберг е един от водещите театрални режисьори във Финландия. Той е щатен драматург на Финландския национален театър, с почти 25 пиеси като сценарист и режисьор.

АРТУР ЗАБОРСКИ 
Полша

Журналист, който се занимава с въпросите на културата. Пише за полски, американски, канадски и шведски медии. Номиниран за наградата за кинокритика на Полския филмов институт. Започва професионалното си развитие като редактор в компанията Онет, продължава в телевизионния канал Стопклатка, а впоследстие става и негов главен редактор. Напуска, за да работи като журналист на свободна практика. Взема интервюта за най-популярните сутрешни програми на полските телевизии. На филмови фестивали представя кинопремиери и провежда срещи с публиката. Отразява най-важните кинофестивали по цял свят. Взема интервюта с най-известните личности в киното. Преподавател във Филмовата академия във Варшава.